Billån.info – vi hjelper deg på veien mot neste lån

Skal man ha seg en ny bil finnes det mange måter å skaffe seg det på. Men det finnes i hovedsak tre måter å gjøre det på. Du kan kjøpe bilen kontant med dine egne penger, du kan lease bilen, eller du kan ta opp et lån for å betale for bilen. Et billån er ofte en grei måte å finansiere og kjøpe på. Rente på billån er som regel ikke like rimelig som for eksempel ved et boliglån, men det er såpass at man kan leve med det. Om man har mulighet til å betale en del av totalkostnaden av bilen og ikke må låne hele totalsummen er renten definitivt noe man kan leve med.

Billån
Når du skal få deg et billån er det mange faktorer som spiller inn.

Mye av nøkkelen til at renten kan holdes relativt lav, spesielt sammenlignet med usikrede lån, er at et billån gis med pant i selve bilen. Bilen er altså en sikring for banken om du ikke skulle kunne betale for deg, og når banken har denne sikringen kan de gi deg lavere rente. Rent lovmessig kan du ta opp et billån på opptil 100 % av kjøpesummen. Hvis du ønsker en litt lengre nedbetalingstid kan det imidlertid være et krav om en gitt andel egenkapital.

Videre er det et krav for å få innvilget billån at du ikke har noen betalingsanmerkninger. Dette kan du sjekke selv, og har du betalingsanmerkninger så vil disse slettes så snart du innfrir kravet som anmerkningen gjelder. Det er altså ingen historikk på betalingsanmerkninger, så har du hatt det tidligere, men det har ikke vært lenger, så det har ingen innvirkning på en ny lånesøknad.

Når du skal søke om billån, er det greit å være klar over at du ikke kan søke om et helt nytt lån på en bil du allerede eier. Panteloven sier nemlig at bankene kan etablere pant i bilen når det skjer et reelt kjøp av en bil. Videre er det et krav om at bilen ikke er overlevert til deg, lånetakeren, før dokumentene for pant i bilen er signert, og selve lånet utbetales direkte til bilforhandleren.

Lease eller ta opp billån? Lær mer i denne videoen:

Søke billån

Når man skal kjøpe seg en litt ordentlig bil, kanskje en nybil eller kanskje en ny bruktbil, så trenger man penger. Man har kanskje greid å spare opp 20-30.000 kroner siste året som man har tenkt å bruke til dette formålet. Men man må ha mer for å kunne kjøpe seg en brukbar bil av nyere dato.

Å søke billån har aldri vært enklere enn i dag. Det er så utrolig mange banker som tilbyr å låne oss penger til akkurat dette, og andre lån generelt. Bankene kaster nesten tilbud etter tilbud i fanget vårt. Vi som er potensielle lånetakere må derfor velge klokt hvilke bank man skal søke billån hos.

Alle over 18 år kan i teorien søke om et billån, men ikke alle vil bli akseptert av bankene. Som med andre lån, slik som for eksempel forbrukslån, så stilles det forskjellig krav for å være kvalifisert til å søke. Dette gjelder aldersgrense, inntekt, anmerkninger osv. Spesielt inntekt og ingen betalingsanmerkning er viktig for banker.

Generelle krav fra banker for å søke om billån

  • Være minst 18 år, hos noen banker kan aldersgrensen også være 20 år
  • Ha fast inntekt
  • Ikke betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker

Selv om man skulle være uheldig å ha pådratt seg en betalingsanmerkning et par år tilbake og man fortsatt ikke har fått gjort opp, så betyr det ikke at man ikke kan få innvilget et billån. Banker vil som regel avvise søknaden så fort dette kommer frem under kredittsjekken. Men heldigvis så er det noen banker som viser litt mer skjønn og vurderer søknaden manuelt. Det anbefales likevel på det sterkeste å kvitte seg med anmerkningen eller inkassosaken FØR man søker om et billån. Så fort det er oppgjort vil anmerkningen bli slettet og det vil ikke være noe som står i veien for et billån.

Billån kalkulator

Med dette supre verktøyet kan man finne ut hvor mye man kan forvente å få i lån, og hvor mye lånet vil koste.

Før man skal søke om billån er det lurt å prøve ut en billån kalkulator. Dette digitale verktøyet gir deg mulighet til å beregne ca kostnad på lånet, ved å fylle ut parametere.

Slik fungere de fleste billån kalkulator:

  • Fyll inn lånebeløp
  • Fyll inn egenkapital
  • Velg ønsket nedbetalingstid

Så lett kan er det å bruke dette verktøyet.

Kalkulatoren vil beregne lånebeløp og komme med en oversikt over pris og renter – både totalkostnaden og per måned. Når man endrer på parametere vil selvsagt kostnadene endre seg. Kortere nedbetalingstid betyr et billigere lån, men men en mye høyere terminbeløp.

Et billån er ofte mer kostbar enn for eksempel et boliglån. Dette er av den enkle grunn at banken kun har sikkerhet i bilen, og i motsetning til en bolig, vil bilens verdi synker mye på kort tid. Dette medfører til at banker har et større risiko, og derfor er renten deretter. Unntaket er om man søker om billån med sikkerhet i bolig, da vil man kunne få lånet med samme betingelser som boliglånet.

Slik kan du enkelt beregne lånet på egen hånd:

Gratis verktøy

Det er ingen forpliktelser ved å bruke dette verktøyet. Det er fullt mulig å bruke det så mange ganger man bare ønsker inntil man kommer frem til en totalkostnad som vil passe. Er man i tillegg fornøyd med betingelsene, så er det mulig å søke direkte via kalkulatoren.

Husk for all del å teste ut dette før man bestemmer for et lån. Det vil være verdt det med tanke på økonomien de neste årene. Ved å velge rett bank eller finansselskap kan det være snakk om tusenlapper å spare per år.

Egenkapital billån

Egenkapital er midler man selv har tilgjengelig for et kjøp. Det kan være sparepenger, penger vunnet på et av de mange nettcasinoene å velge mellom, eller andre penger som man personlig eier.

Når man vurderer å kjøpe seg bil er det alltid lurt å sjekke litt rundt for å finne den rette bilen og ikke minst den rette banken til å hjelpe med finansieringen av kjøpet. Til begge disse delen må man beregne litt tid på. man kan sjekke ut begge delen parallelt, slik at man har en viss formening om hvor mye bilen koster og hvor mye lån man trenger.

Når man har funnet den bilen man ønsker så er det på tide å sjekke hvor mye egenkapital man har råd til å spytte inn i lånet.

I motsetning til et boliglån, der det er krav om minimum 15% egenkapital, mens på billån finnes det ikke slike krav. Alle banker har mulighet til å finansiere 100% på et billån, men da vil renten være deretter også.

For å få best uttelling og rente på et billån bør man ha litt egenkapital. Denne egenkapitalen vil hjelpe deg som låner å få en bedre rente hos banken. Bankene justerer renten ut i fra hvor mye man selv legger inn, i prosent. Skal man kjøpe en bil til 200.000 og man har 50.000 i egenkapital vil det si at man trenger kun et billån på 150.000 kroner, og prosenten på egenkapitalen vil da være på 25%. Fra denne prosentandelen vil renten allerede ha blitt betraktelig bedre. Det er ingen grense for mye egenkapital man kan skyte inn med, desto mer, desto bedre. Egenkapital er noe banker setter stor pris på, samtidig viser det også overfor banker at man kan spare.

Desto høyere egenkapital = desto bedre rentebetingelser.

Billån uten egenkapital

Mange av oss som ønsker å kjøpe bil har ikke alltid oppsparte midler man kan benytte som egenkapital, men det burde ikke stoppe oss fra å kjøpe en bil. Banker stiller absolutt ingen krav til egenkapital ved en billån. Men det er verdt å nevne at med egenkapital så vil man kunne få bedre rentebetingelser enn uten.

Billån uten egenkapital kalles gjerne for billån med full finansiering eller 100% finansiering

Billån uten egenkapital er mer gunstig når man skal kjøpe en bil i ti tusen-kroners klassen, enn for biler i hundre tusen-kroners klassen av den enkle grunn; høyere rente uten egenkapital.

For å få en billån uten egenkapital stilles det strenge krav til lånetaker. Det er et must at man må ha en økonomi som er godt nok til å betjene lånet. Siden slike lån er av ganske høy risiko for banken, vil de påse at man har god og stabil inntekt, og ikke minst god betalingsevne og historikk, dvs. ingen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker.

Har man ikke noe annet valg enn et billån uten egenkapital, er det et par ting man kan gjøre for komme et skritt nærmere et innvilget fullfinansiert billån.

  • Ha en grei økonomi.
  • Fast og stabilt inntekt.
  • Sjekk at man ikke har noe betalingsanmerkninger eller inkassosaker.
  • Søk sammen med noen, samboer eller kona.

Skulle man oppleve å få flere avslag fra banker så kan man ta det som et tegn på at bankene mener at din økonomiske situasjon er ikke godt nok for et slikt lån. Det beste man kan gjøre i slike tilfeller er da å prøve å innfri noe av gjelden man allerede har, enten det er kredittkortgjeld eller andre smålån.

Så, selv uten egenkapital er det mulig å realisere ønsket om å kjøpe bil.

Billån ung

Det er ikke bare etablerte voksne over 30-40 år som trenger å søke om billån, unge voksne trenger det også. Å ta opp billån mens man er ung har mange fordeler

Ikke alle kan søke om billån for unge. Man må aller først være mellom 18 og 33-34 år, avhengig av bank, og tilfredsstille kravene fra banken. Dette kan bety at man kanskje ikke vil ha råd til å kjøpe en helt ny bil for flere hundre tusen kroner. Men det viktigste er ikke hvor mye bilen koster, men at den er trygg.

Billån for unge er som regel kaskofritt, det vil si at man kun behøver å ha ansvarsforsikring ( som er pålagt). Dette betyr igjen at billån for unge anses som en lån uten sikkerhet. For at et billån skal kunne anses som et sikret lån kreves det at det er kasko på bilen i en gitt periode.

Uten krav om kasko og med kun ansvarsforsikring så betyr det penger spart for den unge kommende sjåføren.

Billån til unge er i utgangspunktet allerede svært gunstig, men det kan bli enda gunstigere ved hjelp av egenkapital. Som unge voksne er det ikke sikkert at man har rukket å spare opp nok penger til å gå inn med en anstendig beløp på egenkapital, noe som er helt forståelig. Derfor kan banker også tilby fullfinansiering på billån om det blir nødvendig.

Billån ung kan bli innvilget så lenge man har god personlig økonomi og oppfyller de andre kravene som banker setter for de som ønsker å benytte seg av akkurat dette lånetilbudet.

Eksempler på krav fra banker for Billån Ung:

  • Være mellom 18 og 33 år.
  • Ha inntekt på minimum 120 000 kroner per år.
  • Være bosatt i Norge.
  • Ingen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosak.

Lån med pant i bil

Er det på tide å bytte ut den gamle bilen med en splitter ny en? Hvis ja, da er det meget enkelt å få dette til. De som er på utkikk etter en ny bil henvender seg ofte til sine banker for å forhøre seg om et billån. Banker er mer enn villig til å kunne tilby dette lånet så lenge visse krav er oppfylles av låner.

Har man ordnet økonomi og stabilt fast inntekt, ingen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker, har man alt som kreves for å kunne få innvilget et billån i banken. Banker kan tilby billån med og uten sikkerhet. Som med alle andre typer lån så er rente betingelsen mye bedre på et sikret lån enn et usikret, og dette gjelder også for billån.

Sikkerhet i et billån vil si at man kan søke om et lån med pant i bilen man skal kjøpe. For at banker skal kunne innvilge et slikt lån kreves det ofte også at man har en viss prosent av nybilens verdi i egenkapital. Hvor mange prosent som kreves vil variere fra bank til bank. Størrelsen på egenkapitalen vil også være med på å avgjøre renten på billånet.

Når banken tar pant i bilen så betyr det at det vil bli tinglyst en heftelse på bilen som vil bli registrert i Brønnøysundregistret. Denne heftelsen kan kun fjernes når lånebeløpet i sin helhet er nedbetalt.

Skulle man som bileier misligholde lånet kan banken tvangsselge bilen for å få igjen pengene sine. Ved tvangssalg av bilen vil det som oftest bli solgt for langt lavere pris enn den er taksert til grunnet hurtig salg. Er det fortsatt restgjeld for lånet etter at bilen er tvangssolgt vil eieren fortsatt bli holdt ansvarlig for lånet og må betale resterende beløp.

MERK: Pant på bil vil følge bilen og ikke eieren.

Heftelser i bil og andre kjøretøy – Brønnøysundregistrene (brreg.no)

Billån sammenligning

Når man vurderer å kjøpe seg en bil, enten brukt eller nytt, og man trenger finansiering for å kunne foreta bilkjøpet så er det viktig at man ikke tar den først banken eller finansieringsselskapet som man kommer over.

Ingen liker å måtte betale for mye for ting, uansett om det er en TV eller en bil. Man vil alltid prøve å finne den rimeligste og den som passer ens økonomi best. Dette gjelder også for billån.

Siden det er så mange aktører innen billån på markedet er det veldig viktig for oss som potensielle lånetakere å sammenligne dem. Å sammenligne alle aktørene angående billån vil selvsagt være umulig og ta altfor lang tid. Heldigvis finnes det nettsider på internett hvor det er samlet noen av de beste bankene som tilbyr billån. Listen på disse nettsidene kan inneholde svært mange banker, og mange av disse bankene har man garantert hørt om tidligere enten på TV, radio eller nett via reklamer.

På disse nettsidene vil det bli presentert nøkkelinformasjon som enhver potensiell billåner trenger å vite, som for eksempel; rente, prosentandel på egenkapital for å få best mulig rente, og ikke minst et eksempel på et gitt lånebeløp som viser både effektiv og nominell rente, nedbetalingstid, kostnader, totalt lånebeløp og ikke minst den månedlige avdraget.

Man finner raskt et par banker som man tenker kan passe til vårt økonomiske situasjon med tanke på billån. Med et par banker på blokka, er det lettere å sammenligne dem.

Det er også viktig å huske at banken med lavest rente behøver nødvendigvis ikke å være den beste, mye på grunn av betingelsene. Det anbefales på det sterkeste at man går inn på bankenes nettside og blir kjent med betingelsene for billånet.

Beste billån

Når man er på utkikk etter billån er det en selvfølge at de aller fleste av oss ser etter de billigste billånene på markedet. Men billigst betyr ikke alltid best, og dette gjelder ikke kun for billån.

Hvis du ønsker en moderne bil uten slitasje eller bruksmerker, bør du kjøpe ny bil. Da får du i tillegg den nyeste teknologien og det nyeste utstyret på markedet. Du slipper forhåpentligvis å foreta hyppige og dyre reparasjoner de første årene.

Alle banker og finansinstitusjoner som tilbyr billån har noen generelle betingelser som er helt likt, i tillegg kan de ha andre betingelser som varierer fra bank til bank.

Selv om man kommer over en bank som tilbyr svært gunstig rente og man ser at her er det mulighet til å spare endel kroner per måned, så sjekk betingelsene. Det er ikke sikkert at akkurat denne banken har betingelser som man faller under.

Banker som tilbyr billån krever som oftest sikkerhet i bilen. Men om man søker om billån via boliglånet, vil man kunne bli tilbudt en rente på lik nivå som boliglånet. Å søke billån via boliglånet betyr rett og slett at man bruker boligen som sikkerhet.

For å kunne bli tilbudt de beste billånene på markedet er det en fordel om man har egenkapital, det vil si penger man har spart opp til akkurat dette formålet. Ved å bidra med egenkapital på et billån vil man kunne få en bedre rente. Banker opererer med forskjellige beløp for egenkapital for at man skal kunne få beste billån. Beløpet kan variere fra 50.000 til 80.000 kroner, og mindre, alt avhenger av hvilke bil man skal kjøpe.

Eventuelt kan man legge til en medsøker på lånesøknaden, som for eksempel mor, far, samboer eller kona. Og skulle man ha noen betalingsanmerkninger og/eller inkassosaker, kvitt seg med det før man søker. Både inkasso og betalingsanmerkninger som ofte rødt flagg hos bankene.

Banker kan tilby de fleste som søker billån 100% finansiering, men da er renten deretter også. I tillegg må man oppfylle krav satt av banken, når det gjelder inntekt.

Billigste billån

Er det kanskje på tide å bytte den gamle bilen mot en by, eller en ny bruktbil før vinteren setter inn for fullt. Kjipt å ha en bil som kan fuske under den kalde norske vinteren.

Uansett om man ønsker å kjøpe seg en bruktbil eller en splitter ny en, er det mange banker som mer enn gjerne ønsker å låne deg de pengene. Det er faktisk så mange banker på markedet kan man slipper å lete etter dem, de kommer praktisk talt til deg! Er man av typen som ser etter en ny bil hos forhandler og ikke privatperson, så samarbeider bilforhandlere med mange forskjellige banker og finansinstitusjoner.

Hvor kan du finne billigste billån?

Når man skal kjøpe seg en ny bil går det mye tid og krefter på å finne bilen, og ikke minst finne hvem som kan være behjelpelig med å finansiere dette kjøpet. Å sammenligne alle bankene som tilbyr billån kan ta lang tid. Men hva om vi sier at det finnes noen som kan gjøre dette for deg? Sammenligningen. Det eneste man behøver å tenke på da er å finne bilen man ønsker å kjøpe.

Det finnes MANGE tredjeparter som samler info fra bankene for deg. Disse tredjepartene har et godt nettverk og kan velge blant de beste bankene å samarbeide med. De setter opp en liste for deg med både detaljer på rente, effektiv og nominell rente.

For å finne disse tredje partene vi snakker om her, er det bare å bruke 2-3 minutter på internett og søke dem opp. Det er flere av dem enn man hadde trodd.

Husk også at selv om man kommer over et utrolig  billig billån, så betyr det ikke alltid at det er det beste tilbudet. Sjekk derfor betingelsene og se om de passer deg som lånetaker.

Rente billån

“Rente er kostnaden for å låne penger, det vil si det ekstra en låntaker må betale til långiver for å få låne pengene.”

Når man låner penger fra for eksempel banken, så må man betale renter for å ha pengene til disposisjon. På samme måte må banken betale renter til oss hvis vi setter penger inn i banken, siden banken «låner» pengene dine. Eneste store forskjellen på at når vi låner penger fra banken og banken “låner” penger fra oss, er at vi ikke kan bestemme renten når vi “låner” penger til banken, men banken kan bestemme renten når de låner oss penger.

Den laveste renten på et billån ligger på rundt 4 % effektiv rente. Men det er forskjell på hvor mye man må betale på lånet. Om en bank reklamerer med lån til 3 % rente, så er detikke sikkert at man får et slikt tilbud. Nøyaktig hvor mye man må betale i rente på den nye bilen, kommer blant annet an på kredittvurderingen. Banken vil se på den økonomiske situasjonen, hva man tjener, gjeld og betalingshistorikk. Disse faktorene er med på å avgjøre hvilken kredittscore man blir tildelt og til slutt hvilken rente man blir tilbudt.

En annen faktor som spiller inn er hvor mye av total kjøpesum man kan stille med som egenkapital. Har man ingen egenkapital vil renten også bli noe høyere. Det er derfor ikke uvanlig at det skiller rundt 1,2 % i rente mellom å ikke stille med egenkapital og det å stille med maksimal egenkapital. Før man signerer på en kjøpekontrakt, bør man regne ut hva som lønner seg. Dette kan man gjøre på en lånekalkulator som finnes på nettet. Har man en eldre bil som skal inngå i kjøpet, så er egenkapitalen allerede sikret.

Billån elbil

I disse dager er flere land veldig opptatt av miljøet, der i blant Norge. Norge er blitt veldig miljøbevisst og prøver å kutte ned på CO2-utslipp der det er mulig. Dette har ført til at elbil industrien har virkelig fått vind i seilene de siste årene.

Flere nordmenn har fått sansen for elbiler, og det er stadig fler av dem som dukker opp på norske veier. En ting er at de er mye billigere i drift enn bensin og dieselbiler, men også fordi de nyere modellene av elbiler har fått bedre kapasitet når det gjelder bruken av det. Med nye elbiler kan man kjøre samme distanse som vanlige bensin og dieselbiler på en lading som ved en full tank. Dessuten er de blitt mer familievennlig også når det kommer til komfort og størrelse.

Norge har dessuten satt seg som mål at all salg av nye biler fra 2025 skal være miljøvennlige. Det vil si ingen nye bensin- eller dieselbiler vil kunne bli solgt hos bilforhandlere hvis de har et høyere CO2-utslipp enn 120g/km i Norge etter 2025.

Banker vil være med på å blåse vind i seilene til elbilene ved å tilby Grønt billån. Grønt billån er lån til å kjøpe biler som har mindre CO2-utslipp enn 120 gram pr. kilometer. Elbiler faller selvsagt under denne kategorien siden de biler med null utslipp av CO2.

Bankene kan tilby grønt billån med svært gunstige renter på biler som oppfyller statens og EU parlamentets krav for CO2-utslipp. Det er også mulig å søke om fullfinansiering på grønt billån.

Hybridbiler og natur- og biogass biler er andre typer biler som man kan søke om grønt billån på.

Grønt billån

Å søke om et billån når man skal kjøpe seg en ny bil er det mange som gjør. Alle kjenner til vanlige bensin og dieselbiler, og litt senere hybridbiler som går på både drivstoff og strøm. Men så kom da elbilene, som kun går på strøm og som ikke forurenser. Elbilene har fått en skikkelig boost de siste årene, og flere av oss velger å gå for elbiler. Mye på grunn av at det er billigere å eie en elbil kontra en bil som går på fossilt drivstoff.

Staten har som mål at alle nye biler som selges etter 2025 skal være nullutslippbiler, det vil si biler med null utslipp i det hele tatt.

Bankene og tilbydere av billån har fått med seg at elbil og andre miljøvennlige biler er det som er trenden nå, og tilbyr dermed noe som heter Grønt billån.

De store banken; Sbanken, Santander, DNB, NAF og sparebank1 var de først ute med å tilby grønt billån. Etterhvert som de andre bankene har sett at det er interesse for nullutslippbiler så har de også kastet seg på trenden. Det er til og med blitt så populært at selv små lokale banker også har begynt å tilby dette til sine kunder.

Hva er grønt billån?

Grønt billån er når banker tilbyr rentefordeler på biler som regnes som miljøvennlig. I følge regjeringen og EU-parlamentet skal biler regnes som miljøvennlige når de har mindre CO2-utslipp enn 120 gram per kilometer.

Med grønt billån kan man kjøpe seg blant annet hybridbiler, elbiler, etanolbiler og hydrogenbiler. Alle disse bilene har mindre CO2-utslipp enn 120 gram per km. det er også mulig å kjøpe bensin og dieselbiler så fremst de har mindre utslipp enn 120 gram per km. For at dieselbiler skal ha mindre enn oppgitt CO2-utslipp per km så er de nødt til å ha dieselfilter.

Flytte billån

Å flytte et billån er dessverre ikke like enkelt som å flytte en forsikring eller et boliglån. Det er en mer krevende prosess. En prosess mange banker ikke orker å bruke tid og ressurser på. Denne prosessen kan ofte ha en liten kostnad, og det er det banker ikke ønsker å bruke ressurser på.

“Når banken ikke har noe pant i kjøretøyet, kan man enkelt flytte lånet til en annen bank. Da søker man om refinansiering av lånet. Man velger et nytt lån som gir lavere rente. Deretter betaler den nye banken ned det gamle lånet i den gamle banken.”

Et enkelt søk på nett kan bekrefte påstanden, og kan avdekke at kun et fåtall banker tilbyr å flytte billån mens en mengde banker vil avvise flytting av lånet.

Når det er snakk om flytting av billån er det viktig å skille mellom kaskofritt lån og vanlig billån med pant i bilen. Kjøper man en eldre bil til en verdi på under 100.000 kroner har man mulighet til å spare utrolig mye på å ikke ha kaskoforsikring og kun ha ansvarsforsikring, som forøvrig er lovpålagt. Banker tar ikke sikkerhet i bil uten kaskoforsikring, og trenger derfor ikke ta hensyn til pant hvis lånet flyttes.

Nye långivere kan ikke ta nytt pant i bilen, og derfor må pantet overføres fra den gamle banken. Dette mener mange banker at der er en komplisert prosess å utføre, og de velger derfor å ikke tilby denne tjenesten til de som ønsker å søke om flytting av billån.

Noen banker velger likevel å tilby flytting av billån tross problematikken. Som ved alle andre lån vil betingelsene variere fra bank til bank, og derfor er det viktig at man sammenligner sin nåværende bank med alternativer for å finne frem til den mest lønnsomme løsningen.

Selge bil med lån

Bruktbil markedet i Norge er ganske enormt. Man finner bruktbiler i alle prisklasser, fra 10 tusen kroners klassen til flere hundre tusen. Dette betyr at vi bytter bil veldig ofte. Hvorfor vi velger å bytte bil kan være av forskjellige årsaker. Noen trenger en større bil fordi familien vokser, andre trenger bare en billig liten bil de kan bruke som jobb eller pendler bil, også har vi de som vil kvitte seg med bil fordi de ikke ser noe nytte i å eie en (dette gjelder da for de som bor i byer med god offentlig transporttilbud).

Det er enklere prosess å selge en rimelig bil på 50-60 tusen istedenfor en bil på for eksempel 400 tusen. De dyre bilene har som oftest et lån på seg.

Skal man selge en bil der banken har pant på bilen, MÅ billånet innfris. Dette kan gjøres ved at:

  • Ny kjøper betaler / gir beløpet til selger direkte, og selger må da betale inn til banken restbeløpet som er igjen av billånet. Dette kan være litt risikabelt siden ny kjøper har ingen garanti for at selger vil bruke mottatt penger til å innfri lånet. Blir ikke lånet gjort opp har banken fortsatt pant i bilen. Hvis da selger ikke innfrir lånet, vil banken i teorien kunne tvangsselge bilen, selv om ny kjøper har betalt for den.
  • Ny kjøper tar opp et billån i banken som deretter bruker det lånet til å innfri resterende gjeldende lån på bilen, og resterende beløp blir utbetalt til selger. Dette er den beste metoden for å sikre begge parter og sørge for at heftelse på bilen vil bli fjernet.

Refinansiering billån

Ny bilen som ble kjøpt for 2 år siden ble finansiert av en bank som kunne tilby gunstig rente og gode betingelser, for 2 år siden. Men i dag oppdager man en annen bank som kan tilby en enda bedre rente og gunstigere betingelser. Det er da en selvfølge at de fleste av oss ønsker å få flyttet billånet til den nye banken. Hvordan kan man gjøre det?

For det første så kan det være litt vanskeligere enn man tror å bare flytte et billån fra en bank til et annet. De fleste banker som tilbyr billån tar som regel pant i bilen, og det er her problemet ligger. Mange banker vil ikke ta seg bryet med å flytte panten fra den gamle banken siden dette er en litt komplisert prosess.
Men vanskelig betyr ikke umulig!

Ønsker man å flytte et billån så må man refinansiere det gamle billånet. Litt avhengig av hvilken type billån man har, så vil det også være ulike måter å refinansiere billånet på.

Refinansiering av kaskofrie billån (uten sikkerhet/pant)

Har du tatt opp et forbrukslån for å kjøpe bil, så vil det ofte være gode muligheter til å refinansiere lånet til en langt lavere rente. Et slikt lån omtales ofte i sammenheng av bilkjøp som et kaskofritt billån. Dette betyr rett og slett at banken ikke stiller krav til at man har kasko på bilen, samtidig som det ikke er krav om sikkerhet for lånet. Når man snakker om «ekte billån» vil sistnevnte nesten alltid være et krav, da banken tar pant i bilen din.

Refinansiere billån med pant i bilen

En type billån, som ofte omtales som «det ekte billånet», er lån som er skreddersydde for bilkjøp. Disse vil gjerne gi bedre lånevilkår, men samtidig vil låne kriteriene være strengere. Blant annet så vil banken ta pant i bilen (sikkerhet), samtidig som det er krav om at man tegner kaskoforsikring.

Eventuelt kan man kanskje refinansiere billånet inn i boliglånet.

Ofte stilte spørsmål / FAQ

Her får du svar på noen ofte stilte spørsmål i forbindelse med billån.

Kan unge søke om lån for å kjøpe bil?

Ja! Banker har faktisk en skreddersydd program for unge som ønsker billån. Dette programmet kalles Billån Ung, og er tilgjengelig for alle unge mellom 18 og 33 år.
For andre krav som banker stiller, kontakt den aktuelle banken man ønsker å søke lån hos.

Er det billigere å søke om lån for elbil enn andre biler?

Banker har den siste tiden begynt med noe som heter Grønt Billån. Dette er for de som ønsker å ta opp lån for å kjøpe seg en bil med null- eller minimal utslipp av CO2, og elbil faller under denne kategorien.

Grønt Billiån er et billån med gunstigere rente betingelser, det vil si lavere rente enn ved vanlig billån.

Hvor kan man finne billån kalkulator?

Billån kalkulator kan man finne hos alle banker og finansselskaper som tilbyr billån. Denne kalkulatoren ligger som regel på startsiden når man velger “Billån” på startsiden.

Kan man søke om billån med sikkerhet i bilen?

Ja det er fullt mulig å søke om dette. Husk da at sikkerheten for lånet er i den nye kjøpte bilen og ikke den eksisterende.